Letné špargľové rizoto

on

Končí sa nám sezóna špargle, tak som sa rozhodla pre rýchly a ľahký recept. Okrem toho, že je bohatá na vitamíny C, B, A, E, kyselinu listovú a draslík, zinok, železo, vápnik a fosfor,  využíva sa aj pri redukčných diétach (hoci to nie je môj prípad). Kým moja dcéra spala, stihla som toto ľahké jedlo, aj práčku, vypratať detské veci a chvíľu oddychu. Spáva 45 min, takže je to naozaj rýchly recept 😉  

  • 1 šálka ryže Arborio alebo Carnarolli
  • Syr na postrúhanie – napr. Grana Padano
  • 1 cibuľa
  • olivový olej
  • 1 dl suchého bieleho vína
  • morská soľ
  • bazalka
  • čierne korenie
  • asi 500 ml hydinového vývaru
  • 30 g studeného masla
  • 250g zelenej špargle

  1. Najemno nakrájanú cibuľu orestujeme do sklovita na olivovom oleji.
  2. Pridáme ryžu, ktorú restujeme asi 1 minútu a potom podlejeme suchým bielym vínom.
  3. Necháme chvíľu povariť, aby sa víno zredukovalo.
  4. Vo vedľajšom hrnci si povaríme špargľu olúpanú a nakrájanú na cca 3 cm kúsky.
  5. Ryžu osolíme a postupne podlievame vývarom tak, aby bola ryža iba trochu zaliata. Pridáme koreniny. Nezabúdame miešať.
  6. Varíme nie úplne domäkka, asi 18 – 20 minút na miernom plameni. Keď má ryža už takmer požadovnú konzistenciu, pridáme k nej špargľu.
  7. Na záver rizoto zjemníme maslom a dochutíme nastrúhaným syrom.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s