Domáce pampúšiky s marhuľovým chia džemom

Niekedy je dobré pripomenúť si tradičné slovenské zvyky 🙂 Aktuálne máme obdobie fašiangov – sviatok, ktorý v minulosti začínal sviatkom Troch kráľov a končil Popolcovou stredou. Toto obdobie predchádza štyridsiatich dennému pôstnemu obdobiu pred Veľkou nocou, kedy sa má upustiť od konzumácie mäsa. To asi nezvládnem, ale osláviť sviatok jedla niečím hriešny m môžem 🙂 Čo takto domáce pampúchy? Rozdiel oproti šiške je, že sa džem dáva na vrch, nie naspodok, aspoň tak tom sa to naučila 🙂 Ak si myslíte, že je vyrobiť pampúšiky je veľmi ťažké, vôbec nie. 2 hod práce od úvodného kvásku až po prvý hryz.


16 kusov (1,5 hod príprava, 0,5 hod smaženie)

  • 1 droždie
  • 250 ml vlažného mlieka
  • 2 lyžičky cukru
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 500 g hladkej múky
  • štipka soli
  • 50 g kryštálového cukru
  • 2 vajcia
  • 50 g rozpusteného masla
  • kokosový olej na vyprážanie (alebo obyčajný, ale používam kokosový, má lepšiu teplotu topenia a nie sú také mastné)
  • práškový cukor na posypanie
  • džem/čokoláda, čo chcete na vrch
  1. Z droždia, vlažného mlieka, 2 lyžičiek cukru, 2 lyžíc hladkej múky si urobíme kvások. Necháme nakysnúť.
  2. Múku, cukor, štipku soli zmiešame. Pridáme vajcia, maslo a kvások. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme nakysnúť.
  3. Z kysnutého cesta vytvoríme na doske valček, ktorý rozdelíme na časti cca 2-3 cm hrubé a tvarujeme z nich pampúšiky. Stred by mal byť tenký a okraje hrubé cca 1,5-2 cm. Naukladáme na tácku/dosku/pekáč, prikryjeme a necháme ešte 20 minút kysnúť.
  4.  Na panvici si rozpálime olej a vyprážame z oboch strán.
  5. Na záver posypeme práškovým cukrom. Podávame s marhuľovým džemom. Ak máte domáci, tak sa aspoň minie, ak nie, tak nie 😉 My sme mali veľa marhúľ, takže v lete som “džemovala” ostošesť 😀

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s