Pstruh s koreňovou zeleninou a beluga šošovicou

Pred nedávnom som sa zúčastnila školy varenia, kde sme robili tento fantastický recept. Hoci nám šéfkuchár sľúbil, že ho zašle, zatiaľ sa nestalo, no nedalo mi to a tak som to vyskúšala po pamäti. Úžasné, ľahké jedlo hotové za 45 min max, ideálne na leto, alebo ak chcete ohromiť hostí. K tomu dobré biele vínko a sveta žiť 🙂

Dva extra poznatky:

  1. Potrebujete super ostrý nôž a trpezlivého človeka na krájanie. Čím viac na drobno pokrájate zeleninu, tým lepší bude efekt.
  2. Pstruh – ak si trúfate, môžete filetovať sami, ak nie, existuje obchod 🙂

Na dve porcie potrebujeme:

  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 šalotka
  • olivový olej
  • soľ
  • 150g čiernej šošovice beluga
  • 2 deci vína bieleho
  • vývar
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlen
  • 1/4 zeleru
  • muškátový orech
  • petržlen
  • peper
  • maslo
  • pstruhy
  1. Očistíme a narežeme si cesnak na plátky, šalotku na najjemnejšie kocky, ako zvládneme.
  2. Krátko porestujeme cesnak a cibuľu na olivovom oleji a posolíme, vraj to chytá lepšiu chuť 🙂
  3. Pridáme šošovicu, podlejeme vínom. Necháme víno odpariť, občas premiešame a a pokiaľ šošovica stráca tekutinu, podlejeme vývarom.
  4. Šosovica sa varí tak cca 30 min, takže máme tak 15 min na narezanie zeleniny. 3-2-1 štart. Nakrájame zeleninu na drobno, najprv na pásiky julienne a potom na čo najmenšie kocky a asi v polovice varenia šošovice pridáme koreňovú zeleninu. Pridáme muškátový orech, peper, petržlen. Necháme pod prikrývkou dusiť, nezabudnite kontrolovať, či máme dostatok tekutiny.
  5. Očistíme si pstruhy, vyfiletujeme a z oboch strán osolíme a popepríme.
  6. Na panvici na olivovom oleji opečieme najprv stranu s kožou cca 4 min, potom druhú stranu.
  7. Na záver k šošovici pridáme ešte trošku masla  na zjemnenie chuti.
  8. Servírujeme, ak máme tak použitím tvorítka, ak nie, tak ako sa podarí 🙂
  9. Dobrú chuť.

Beluga šošovica

Nazýva sa ak „kaviár vegetariánov“. Gurmáni ocenia jej chuť, ktorá pripomína orechy či gaštany. Plusom je rýchla príprava a tiež pevnejšia konzistencia po uvarení v porovnaní s bežnou šošovicou. Ideálna je na prípravu šalátov, hustých polievok, nátierok alebo príloh.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s