Talianska paradajková polievka

on

Milujem taliansku kuchyňu. Niet nad vôňu čerstvých paradajok a čerstvej bazalky v talianskej paradajkovej polievke. Rýchle a chutné jedlo, ktoré zvládne naozaj každý.

  • 15 stredne veľkých  paradajok
  • 1 cibuľa
  • zeler
  • vývar
  • 1 bobkový list
  • asi 1 ČL tymianu
  • 4 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • peper
  • 1 lyžica hnedý cukor
  • olivový olej
  • hrsť čerstvej bazalky

  1. Najprv si umyté paradajky dáme do vriacej vody, po polminútke ich presuniete do do misky s ľadom a studenou vodou. Ošúpete ich tak oveľa ľahšie – volá sa to blanšírovanie.
  2. Ošúpané paradajky pokrájajte na štvrtinky.
  3. Na rozhorúčenom olivovom oleji speňte cibuľku, pridajte pretlačený cesnak a po chvíli aj paradajky.
  4. Miešajte, miešajte, miešajte, nech krásne pustia šťavu.
  5. Zalejte slepačím vývarom.
  6. Do hrnca pridajte bobkový list, soľ, posekané bylinky, tymian, cukor, soľ.
  7. Varte asi pätnásť minút. Až sa paradajky rozvaria a vznikne hustá kaša, odstavte, vyberte bobkový list a zeler, rozmixujte tyčovým mixérom.
  8. Ak treba, doplňte vodu, nechajte prejsť varom, ale polievočka má byť hustá. TAkže d vodou opatrne, ja dávam väčšinou len vývar. Pridajte pár lístkov bazalky.
  9. Na záver ozdobíme nahrubo postrúhaným syrom – ja som dala pecorino, ale správne by mal byť parmezán
  10. A na vrch ozdobíme bazalkou a hurá na stôl.-

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s