Špaldová makovo-višňová bábovka

Bábovka, tradičný a jednoduchý koláčik, no existuje asi milión možností, ako si tento recept inovovať. Ide leto, tak som sa rozhodla, pozmeniť si klasický recept na fit verziu s kokosovým cukrom, špaldovou múkou, makom a višňami. Myslím, že môže byť, idem robiť ďalšiu 😉

Príprava: 30 min

Pečenie: cca 45 min (160 stupňov Celzia)

  • višňový kompót/ alebo čerstvé višne
  • 250 g maslo
  • 5 veľkých vajec (6 menších)
  • 190 g cukor kokosový
  • 1 vanilkový cukor
  • 150 g mak
  • 180 g špaldová múka
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 1/2 smotana na šľahanie
  • 100 ml mlieko (alebo bez smotany, 200-250 mlieka)

  1. Odkôstkujeme si višne, zlejeme šťavu.
  2. Oddelíme žĺtka od bielkov. V osobitnej miske vyšľaháme žĺtka s roztopeným maslom a kokosovým cukrom.
  3. Keď sú žĺtky dobre vymiešané pridáme múku, do ktorej zamiešame kypriaci prášok, pridáme smotanu a vymiešame.
  4. Do cesta pridáme mak a vanilkový cukor, dolejeme mliekom a dobre vymiešame.
  5. Z bielkov vyšľaháme sneh, ktorý postupne pridávame do cesta a ručne metličkou ho dobre premiešame, aby cesto zvláčnelo.
  6. Na záver opatrne primiešame do cesta višne.
  7. Bábovkovú formu vymastíme a vysypeme špaldovou múkou. Cesto vylejeme do formy a dáme piecť na 160 stupňov cca 45 minút. Pri pečení do bábovky pichneme špáradlo ak ostane suché, bábovka je upečená.

Dobrú chuť.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s