Domáci cibuľkovo-tymiánový chlebík

Dnes som sa ráno zobudila s chuťou na čerstvý chlebík. Doma sme žiadne nemali, tak šup do pečenia 🙂
Príprava: 90 min

Pečenie: 90 min (160 stupňov teplovzdušná, neskôr pečenie)

  • 1 kg hladkej múky

  • 400 ml vlažnej vody

  • 150 ml olivového oleja

  • 2 PL octu

  • 2 ČL cukru

  • 1 PL soli

  • korenie: rasca, koriander, fenikel, tymián

  • jarná cibuľka

  • 1 kocka klasického droždia (42 g )

  1. Vo vlažnej vode som rozmiešala cukor, droždie a 2 PL múky.
  2. Kvások nechajte odstáť cca 10 minút.
  3. Do väčšej misy vysypte múku, soľ a korenie. Pridala som na jemno nakrájanú jarnú cibuľku, ale môžete skúsiť aj niečo iné – napr. olivy. Trošku múky si odložte bokom na posypanie dosky.
  4. Do misy prilejte kvások, olej a ocot a rukami začnite spracúvať cesto. Postupne počas miesenia dosýpajte zvyšnú múky a vypracujte tuhšie cesto.
  5. Ak treba, môžete pridať trošku vody.
  6. Čiastočne vypracované cesto nechajte na teplom mieste vykysnúť.
  7. Po znásobení jeho objemu ho opäť rukami premieste. Cesto už bude omnoho vláčnejšie a bude sa s ním lepšie pracovať. Mne sa už vôbec nelepilo.
  8. Opäť ho nechajte dôkladne nakysnúť. Hotové cesto premiestnite na pomúčenú dosku, jemne ho premieste a vytvarujte oválny alebo guľatý chlieb. Alebo aký sa podarí 🙂
  9. Chlieb položte na vymastený plech a nechajte chvíľku kysnúť.
  10. Pečte v rúre pri 160 stupňoch. Ja som piekla asi 1,5 hod, ale uvidíte, ako sa podarí.
  11. Počas pečenia som budúcu kôrku potierala studenou vodou.
  12. Po vybratí z rúry chlieb prikryte utierkou a nechajte vychladnúť.

Dobrú chuť 😉

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s